Pallontallaajat.net
Valikko
MINNE TIE VIE
MINNE TIE VIE
Hello world
Hello world

Kertomuksia kolmehenkisen perheen reissuista lähelle ja kauas mukavasti, mutta budjetilla. Matkassa on mukana kaksi isompaa ja yksi pieni ihminen.

Matkablogi

Malediivien pääkaupunki Male

on 12/01/2018

Niin kun monet ovat varmaan huomanneet, niin Malediiveille saa nykyään hyvin kohtuuhintaisia lentoja ja talven tulevaa matkaa suunnitellessamme tärkein kriteeri oli lämpö ja rannat. Meillä oli vaihtoehtoina kaksi hyvin erilaista kohdetta, Malediivit tai Kenia ja tällä kertaa päädyimme Malediiveihin. Kiireisen kevään ja syksyn jälkeen halusimme päästä vain ja ainoastaan rentoutumaan aurinkoon ja nauttimaan koko perheen yhdessäolosta, ilman liian raskasta reissaamista.

Malen Rasfannu beachin jakaa kahtia rakenteilla oleva pavilionki

 

Kun ajattelee Malediiveja, mieleen tulee varmaan pääsääntöisesti ökykalliit resorttisaaret, jotka on rakennettu vain ja ainoastaan turisteja ja heidän mahdollisia tarpeitaan varten.

Malediiveille on kuitenkin mahdollista matkustaa myös paikallisten asuttamille saarille, joihin hotelleja ja resortteja on saanut alkaa rakentaa vasta vuonna 2009. Tämä on ehdottomasti edullisempi ja ainakin meille mielekkäämpi tapa tutustua tähän uskomattomaan yli tuhannen saaren rykelmään. Edullisimmillaan yöstä guesthousessa joutuu pulittamaan vajaat pari kymppiä ja hyvän keskihintaisen huoneen saa jo helposti viidellä kymmenellä eurolla. Kannattaa kuitenkin huomioida, että huoneiden hintoihin lisätään usein vielä veroja ja palvelumaksuja. Malessa majoitusten hinnat ovat kuitenkin lähtökohtaisesti korkeammat kuin pienemmillä paikallissaarilla.

 

Lensimme Turkish Airlinesilla Istanbulin kautta Malediivien pääkaupunkiin Maleen ja matkan kokonaiskesto välilaskun kanssa oli noin 14 tuntia. Turkish Airlinesin koneet olivat hienot ja tv-järjestelmän sarjat ja elokuvat olivat parempia kuin muilla lentoyhtiöillä, joilla olemme aiemmin lentäneet. Lapsille oli useita uusia elokuvia mm. Disneyltä. Lapset oli muutenkin otettu erityisen hyvin huomioon oikeastaan ihan kaikessa ja pienet lelut, jotka lentoyhtiö jakoi lapsille, olivat todella hienot.

Saaret näyttivät uskomattoman kauniilta yläilmoista katsottuna

Lentomme laskeutui Maleen puolen päivän aikaan, jossa hotellin työntekijä oli meitä kentällä vastassa. Työntekijä maksoi lauttamme Malen keskustaan ja keskustasta meidät tultiin hakemaan taksilla hotellille. Täällä kaikilla majoituspaikoilla on tapana noutaa vieraat kentältä tai vähintäänkin satamasta ilmaiseksi tai maksua vastaan, riippuen missä majoittuu. Lentokentältä matka keskustaan kestää vajaat kymmenen minuuttia lautalla, tietä pitkin ei kentältä keskustaan pääse, koska kiinalaisten rakennuttama silta on vielä kesken.

Lauttaterminaali sijaitsee Malen kentällä lähellä ravintoloita

Päätimme, että jäämme pääkaupunkiin Maleen ensimmäisiksi kolmeksi yöksi, vaikka olimmekin lukeneet pääasiassa negatiivisia kommentteja ja kirjoituksia Malesta. Hotelliksi valikoitui LVIS Boutique suhteellisen keskeltä saarta. Male on suunnilleen Suomenlinnan kokoinen saari, jossa asuu yli 150 000 ihmistä ja kun skoottereita on varmaan saman verran, niin kova hulina on taattu.

Otimme Suomesta mukaan kaiken mahdollisen mitä ajattelimme tarvitsevamme reissulla snorklausvälineistä riippumattoon, koska en todellakaan ajatellut, että Malesta saisi ihan kaiken tarpeellisen mitä vaan kuvitella voi. Pieni kaupunki on tosiaan täynnä värejä, vilskettä ja elämää. Ravintoloita, kauppoja ja etenkin paikallisten suosimia kahviloita on joka kulmassa.

Malessa paikallisessa ravintolassa ruoan saa halvimmillaan vajaalla kolmella eurolla ja noin viidellä eurolla saa jo paremmankin annoksen, riippuu tietysti, että missä ja mitä syö. Pääsääntöisesti perusannosten hinnat pyörivät reilun kahden ja kymmenen euron välillä.  Paikalliset syövät paljon erilaisia curryja ja erityyppisiä riisiruokia, mutta useiden ravintoloiden listalta löytyvät tutut burgerit ja sandwichit ranskalaisineenkin, joka on ollut aika yllättävää. Malediiveilla ei ole samanlaista katuruokakulttuuria kuin monissa muissa Aasian maissa, mikä on hieman harmillista, mutta ymmärrettävää.

Kaupungin keskustassa olevasta Evening Cafesta saa varsin hyvää juustonaanleipää ja intialaiset ruoatkin olivat varsin hyviä

Malessa on useampi paikallisten uimaranta, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla. Rasfannu-ranta, saaren länsipuolella, on iltapäivisin ja iltaisin suosittu ajanviettopaikka. Rannalla on useita paikallistyylisiä rantatuoleja, keinuja, grillejä ja vaikka mitä muuta, tämä ranta on myös erityisen hyvä lapsille, koska aaltoja ei juurikaan ole aallonmurtajan takia. Illalla ihmiset kerääntyivät rantabulevardille viettämään aikaa ystävien ja perheen kanssa ja rannalta muuten näkee auringonlaskun täydellisesti.

Rasfannu beach toiselta puolelta pavilionkia

Illalla rantabulevardi täyttyy perheistä

Saaren itäpuolen Artificial-rannalla sen sijaan aallot ovat huomattavasti isommat ja ihan rantahiekassakin täytyy olla lasten kanssa erityisen tarkkana. Tältä rannalta löytyy useita rantakahviloita ja ravintoloita, joissa on mukava nautiskella lounasta tai päiväkahvia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että Malediivit on muslimimaa, joten bikineiden käyttö ei ole sallittua millään Malen rannalla, eikä myöskään muiden saarten paikallisten local beach rannoilla. Saarilla on kuitenkin varattu turisteja varten osa rannasta, bikini beach, jossa bikineitä voi käyttää. Local beacheilla voi kuitenkin hyvin uida, kunhan vain muistaa pitää housut ja t-paidan päällä, paikallisten tavoin. Kaupungilla olisi myös hyvä peittää olkapäät ja pitää vähintään polviin ulottuvia housuja tai hameita liikkuessaan paikallisten keskuudessa. Näimme kuitenkin useita turisteja, jotka käyttivät minishortseja ja toppeja myös Malessa, joten eipä se taida enää niin justiinsa olla.

Artificial beach, jonka vasemmalta puolelta löytyy muutaman sadan metrin päästä kiva leikkipaikka lapsille

Malesta olisi löytynyt useampikin museo kierrettäväksi, mutta lapsen kanssa reissatessa yritämme löytää sellaista tekemistä, josta pikkuneitikin nauttisi ja täällä se ei todellakaan ole ollut ongelma. Toinen toistaan isompia ja hienompia leikkipaikkoja ja puistoja löytyi, vaikka millä mitalla. Male on ehkä lapsiystävällisin kaupunki, jossa me olemme vierailleet. Tokihan skoottereiden ja autojen kanssa täytyy olla valppaana, mutta niinhän se on kaikissa Aasian kaupungeissa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että osa puistoista on auki vain muutaman tunnin päivästä ja ainakin yhteen puistoista oli vajaan viiden euron pääsymaksu turisteilta, mutta lasten sisäänpääsy oli maksuton. Suurin osa puistoista on kuitenkin ilmaisia ja auki iltaan saakka, joten sopiva leikkipaikka löytyy varmasti.

Sultan Park, jonka sisäänpääsy on aikuisille turisteille maksullinen

Sultan Parkista löytyi tekemistä ja näkemistä kaiken ikäisille

 

Childrens Park, Malen saaren keskiosassa on auki ainoastaan iltapäivisin neljästä kuuteen ja sisäänpääsy puistoon on ilmainen. Puistosta löytyy useita liukumäkiä, keinuja ja muita vempeleitä

 

Saaren keskivaiheelta löytyy kala ja tuoretuotteiden, kuten hedelmien myyntitori, jossa kannattaa käydä katselemassa tunnelmaa ja samalla seurata kalastajien touhuja. Malessa on useita hienoja Moskeijoita, joita tulee väistämättäkin vastaan kaupunkia tutkiskellessa. Presidentin palatsi ja poliisiasema ovat myös kuuluisia nähtävyyksiä Malessa.

Kalastajien venesatama on aivan kalamarketin vieressä

Poliisiasema

Malesta tekee helposti päiväretkiä viereisille saarille, kuten Hulhumaleen tai Villingiliin. Me päädyimme kymmenen minuutin lauttamatkan päässä olevaan Villingiliin, johon paikallislauttamatka maksoi muutaman kymmenen senttiä aikuiselta ja puolet vähemmän lapselta, eli käytännössä ei yhtään mitään. Lautat saarelle kulkivat noin kymmenen minuutin välein Villingili-terminaalista, josta lähtevät myös muut julkiset lautat paikallissaarille. Villingilin unelias pikkusaari hurmasi meidät kauniilla rannallaan, mukavilla asukkaillaan ja värikkyydellään. Saaren pohjoisosan ranta oli kuin tehty lapsille ja lauttaterminaalin viereisestä ravintolasta sai todella hyvää ja kohtuuhintaista ruokaa, suosittelen testaamaan mongolian rice annosta, jos tänne eksyy. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myöskään Villingilissä ei ole sallittua uida bikineissä tai uimapuvussa.

Villingilin venesatama

Villingilin saaren pohjoispään ranta

Paikalliset miehet matkalla moskeijaan

 

Malen saari on vain kaksi kilometriä pitkä ja vajaan kilometrin leveä, joten koko saaren ja sen nähtävyydet kävelee hyvin läpi muutamassa päivässä. Perjantai on täällä yleinen vapaapäivä, jolloin kaikki ravintolat ja kaupat ovat kiinni vähintään kahteen iltapäivällä ja osa koko päivän. Myös rukouskutsujen aikaan useat kaupat sulkevat ovensa ja toimituksen hoidettuaan avaavat ne jälleen.

 

Jos aikaa Malediiveilla on niukasti, niin siinä tapauksessa Male kannattaa ehkä skipata kokonaan ja siirtyä suoraan paratiisirannoille. Jos taas aikaa on useita viikkoja, niin kannattaa Maleen ehdottomasti varata vähintään yksi kokonainen päivä. Paikallisten asuttamille saarille kulkevat julkiset lautat, jotka ovat hyvin edullisia ja budjetista riippuen saarille kulkee myös pikaveneitä, tilausveneitä ja vesitasokoneita. Näistä lisää seuraavassa postauksessa, kun meillä on suuntana Ukulhas!

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT
4 kommenttia
 1. Vastaa

  Christa

  15/01/2018

  Hauska lukea tämä juttusi Malesta, kun se on itsellekin ajankohtaista. Julkaisin juuri eilen oman kirjoitukseni meidän Malediivien matkasta pari vuotta sitten ja kuukauden päästä olemme menossa Ukulhasiin ja Rashdoolle koko perhe. Viimeksi olimme resortissa ja Malessa vietimme kuutisen tuntia lentoa odotellessa. Yleensä Malesta lukee vain negatiivisiä kommentteja, mutta minusta se oli ihan mielenkiintoinen kaupunki etenkin resortin vastapainona.

  • Vastaa

   minnetievie

   17/01/2018

   Heippa Christa!
   Kiva jos jutusta oli hyötyä! Täytyykin käydä lukaisemassa postauksesi, kiinnostavaa kuinka erilaista lomailu on resorttisaarella! Olimme myös vajaat kaksi viikkoa sitten Ukulhaksessa ja kirjoitus sieltä on tulossa muutaman päivän sisällä! Mukavaa ja aurinkoista reissua teidän koko perheelle! Täällä nautitaan vielä neljä päivää auringosta ennen paluuta pakkaseen!

 2. Vastaa

  Suunnaton

  17/01/2018

  Olipa mainio postaus! Malediivit on alkaneet kiinnostaa, ja on kiva lukea juttuja sekä resorttisaarista että paikallisesta elämästä niiden ulkopuolella.

  • Vastaa

   minnetievie

   19/01/2018

   Heippa! Hienoa jos sait kirjoituksesta uutta tietoa! Olemme vierailleet tähän mennessä kuudella eri paikallisten asuttamalla saarella ja näistä kaikista on vielä tulossa jonkinlaiset jutut, joten pysy kuulolla! 🙂

JÄTÄ KOMMENTTI